Gıda Mühendisleri’nden Beypazarı maden suyu açıklaması

Beypazarı maden suyunda aşırı seviyede bor tespit edilmesi hakkında konuşan Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü, “Sağlık Bakanlığı, acil bir şekilde bu işletmeyi gözetim altında tutmalı” dedi.

Güncel Yayın: 17 Nisan 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 17.04.2024 10:33:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Beypazarı maden suyunda aşırı seviyede bor tespit edilmesi hakkında konuşan Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü, “Sağlık Bakanlığı, acil bir şekilde bu işletmeyi gözetim altında tutmalı” dedi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi’nin Beypazarı maden suyunda “aşırı seviyede bor” tespit etti. Yapılan açıklamada yüksek seviyede borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediğinin düşünüldüğü belirtildi. Maden suyunun İsviçre’deki dağıtımcısı BAK-SAN GmbH, ürünü derhal satıştan çektiğini ve geri çağırma işlemlerini başlattığını açıklarken, konu Türkiye’de de gündem oldu.

Konuya ilişkin Elips Haber’den Betül Vural’a değerlendirmelerde bulunan Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yaşar Üzümcü, borun zararlarının olduğu gibi faydalarının olduğunu da belirtti. Üzümcü, “İsviçre’de bir maden suyunda bor mineralinin miktarını limitin üzerinde yüksek çıkması ile ilgili haberde hangi yönden ve hangi yöntemlerle analiz yapıldığı, analiz sonucunda hangi miktarda bor tespit edildiği bilgisi bulunmuyor” dedi.

Borun insan beslenmesinde mikro besin elementi olduğunu belirten Üzümcü, “Mikro elementlerin insan sağlığı üzerinde etkileri yüksek olup çok az miktarlarda dahi etkileri görülebilir. Bu elementlerin yetersizliği veya fazlalığı insan vücudunda zararlara neden olabilir” ifadelerini kullandı.

"Bor mineralinin birçok faydası var"

Bor mineralinin vücut için birçok faydası olduğunu söyleyen Üzümcü, “Kemiklerin yapısını koruduğu için kemiklerin büyümesi ve bakımı için son derece önemli. Vücutta bulunan kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve fosfor gibi vitamin ve minerallere etki eder. Vücuttaki testosteron ve östrojen seviyelerine etki eder. Bor minareli insan vücuduna yiyeceklerle, içeceklerle ya da solunum yolu ile girebilir. Fakat vücutta birikim yapmadan çok büyük bir kısmı idrar ile atılır” diye konuştu. Borun toksik etkisinin düşük olduğunu aktaran Üzümcü, “İçme sularının yüksek oranda bor minerali içermesi, sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara yol açıyor. Karaciğerde büyüme ve şişmeye, sinir sisteminden kaynaklanan benzeri sorunlara yol açıyor” şeklinde konuştu.

“Derhal toplatılmalı ve geri çağrılmalı”

Türkiye’de gıda ve sularla ilgili mevzuatın AB ile uyumlu yürütüldüğünü dile getiren Üzümcü, Beypazarı maden suyunda yüksek bor ölçülmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “İsviçre’de bir maden suyunda bor mineralinin miktarını limitin üzerinde yüksek çıkması ile ilgili haberde hangi yönden hangi yöntemlerle analiz yapıldığı, analiz sonucunda hangi miktarda bor tespit edildiği bilgisi bulunmuyor. İsviçre, AB üyesi olmadığı için mevzuatında buna ilişkini farklı bir limit söz konusu olabilir. Konuyla ilgili detaylı ve sağlıklı bilgi alınması, bunun neticesinde de Sağlık Bakanlığı, rutin kontroller dışında acil bir şekilde bu işletmede üretilen maden sularını, bütün kaynaklarını farklı zamanlardaki üretimlerini belirli bir süre boyunca gözetim altında tutarak yapacağı analizlerle takip etmeli. Sonuçlarını da şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmalı. Ülkemizde de limitlerin dışında ürünler tespit edilmesi halinde bu ürünler derhal toplatılmalı ve geri çağrılmalı.”

Kaynak: https://www.elipshaber.com/gida-muhendisleri-odasindan-icinde-bor-tespit-edilen-beypazari-sodaya-iliskin-aciklama

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.