Bakan Uraloğlu: İyidere Lojistik Limanı, Karadeniz’in Yeni Ticaret Üssü Olacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize’nin İyidere ilçesinde yapımı süren İyidere Lojistik Limanı projesinde incelemelerde bulundu.

Bakan Uraloğlu, limanın tamamlanmasıyla genel kargo, dökme yük ve Ro-Ro taşımacılığı dâhil yılda 13 milyon ton kapasiteye ulaşacağını ve Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacağını söyledi.
“2026’nın üçüncü çeyreğinde hizmete almayı hedefliyoruz”
Bölgesel kalkınma açısından projenin stratejik önemine dikkat çeken Uraloğlu, “İyidere Lojistik Limanı, Karadeniz’de büyük tonajlı gemilere hizmet verecek modern bir ticaret üssü haline gelecek. Limanın ana mendireği 2 bin 950 metre, tali mendireği 395 metre olacak. Toplam 2,2 kilometrelik rıhtımın 140 metresi Ro-Ro gemilerine ayrılacak” dedi..
Uraloğlu, çalışmaların planlandığı şekilde ilerlediğini ve limanın 2026’nın üçüncü çeyreğinde tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Bölgesel ticarette yeni merkez
Rize şehir merkezine 20 kilometre, Trabzon’a ise 50 kilometre mesafede yer alan limanın, Kafkasya ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki kombine taşımacılık zincirinin aktarma noktası olacağı belirtildi. Bakan Uraloğlu, “Doğu Anadolu’dan ve Karadeniz bölgesinden gelen yükler bu limandan Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere, oradan da Avrupa’ya taşınacak” ifadelerini kullandı.
Kalkınma Yolu’yla entegre taşımacılık
Limanın, Erzurum-Bingöl-Diyarbakır-Mardin güzergâhı üzerinden Kalkınma Yolu Projesi’yle bağlantılı olacağını hatırlatan Uraloğlu, “Bu sayede Türkiye’nin uluslararası ticaret yollarına erişimi güçlenecek. İran’ın kuzey eyaletlerinden Dubai limanları üzerinden gerçekleştirilen yaklaşık 25 milyar dolarlık ithalatın taşıma süresi 30 günden 15 güne inecek. Bu da Türkiye’nin deniz ticaretindeki payını önemli ölçüde artıracak.” dedi.
“100 bin araçlık Ro-Ro kapasitesiyle lojistik güç artacak”
Proje tamamlandığında limanın yıllık 100 bin araçlık Ro-Ro faaliyeti ve 100 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesi bulunacağını belirten Bakan Uraloğlu, “İyidere Lojistik Limanı, Karadeniz ticaret ağında Türkiye’yi merkez konumuna taşıyacak” değerlendirmesinde bulundu