islami sohbet bizim mekan çemberleme makinası kurumsal web dini chat sohbet odaları

Mudanya Lozan Mübadilleri

GÜNCEL Yayın: 08 Mart 2026 - Pazar - Güncelleme: 08.03.2026 17:54:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında desteklenen “Hatırlamak Haktır – Mübadele Kimliğinin Güçlendirilmesi” projesi kamuoyuna tanıtıldı. Proje, mübadil kültürünün korunması ve genç kuşaklara aktarılmasını hedefliyor.

BURSA (İGFA) - Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında destek almaya hak kazanan “Hatırlamak Haktır – Mübadele Kimliğinin Güçlendirilmesi” projesinin tanıtımı Mudanya’da gerçekleştirildi. Mübadele Anı ve Kültür Evi önünde düzenlenen basın açıklamasına Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı.

TOPLULUK BULUŞMALARI MAYIS'TA BAŞLAYACAK

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, projenin mübadil toplulukların kültürel kimliklerinin, değerlerinin ve haklarının korunmasını amaçladığını belirterek, Türkiye ile Yunanistan arasındaki tarihsel ve kültürel bağların güçlendirilmesine katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Türker, proje kapsamında Mayıs 2026’da Bursa’nın Mudanya ilçesi ile Yunanistan’daki Selanik’e bağlı Nea Moudania ve Nea Trigle bölgelerinde saha çalışmaları, topluluk buluşmaları ve kültürel hak savunuculuğu etkinlikleri düzenleneceğini ifade etti.

Mübadil dernekleriyle birlikte saha çalışmaları yapılacağını ve yerel yönetimler ile karar alıcılarla toplantılar gerçekleştirileceğini belirten Başkan Türker, "Atalarımızın köklerini ve kültürünü araştırmak çok değerli bir duygu. Dernek olarak böyle anlamlı bir projeyi AB Sivil Düşün desteğiyle hayata geçirecek olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

 

GEÇMİŞLE GELECEĞE GÜÇLÜ BAĞ

Geçmişi hatırlamanın ortak bir geleceği kurmanın en güçlü yollarından biri olduğunu vurgulayan Hüseyin Türker, mübadil topluluklar arasında kültürel kaynaşmanın güçlendirilmesinin barış açısından da önemli olduğunu kaydetti. Proje kapsamında mübadele tarihine ilişkin farkındalığın artırılması ve bu mirasın genç kuşaklara aktarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Toplantıda konuşan Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan, ilçede faaliyet gösteren derneklerin yürüttüğü projelere destek vermeye her daim hazır olduklarını belirterek, dünyanın içinde bulunduğu böyle bir dönemde mübadillerin ortaya koyacağı en önemli mesajın barışın değeri olduğunu söyledi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.