
Türkiye hep itidal çağrısı yaptı: COP31 sürecinde “uygulama dönemi” vurgusu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya Diplomasi Forumu’nda yaptığı açıklamada Türkiye’nin uluslararası krizlerde barış ve itidal çağrısını sürdürdüğünü belirterek, COP31 sürecinin “uygulama odaklı” olacağını söyledi.

Antalya’da düzenlenen Diplomasi Forumu kapsamında gerçekleştirilen “ADF 2026 TALKS” panelinde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin uluslararası krizlerde izlediği denge politikası ve COP31 sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Panelde, Türkiye’nin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin beklenti ve ihtiyaçlarını gözeten bir anlayışla hareket edeceğini vurgulayan Kurum, ülkenin küresel ölçekte adil ve hakkaniyetli bir liderlik ortaya koymayı hedeflediğini ifade etti.
“Yeni karar değil, uygulama zamanı”
COP31 sürecine ilişkin yaklaşımı anlatan Kurum, artık yeni kararlar almak yerine mevcut kararların hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek şu mesajı verdi:
“Artık insanlık bizden yeni kararlar değil; aksiyon, uygulama ve sonuç bekliyor. COP31’i bu nedenle bir ‘uygulama COP’u’ olarak görüyoruz.”
Türkiye’nin diplomasi vurgusu
Kurum, Türkiye’nin uluslararası krizlerde her zaman barıştan yana bir duruş sergilediğini belirterek, Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu’daki gelişmeler ve diğer küresel krizlerde itidal çağrısı yaptığını dile getirdi.
Türkiye’nin bu yaklaşımını COP sürecinde de sürdüreceğini belirten Kurum, dünyanın artık çatışma değil barış ve istikrar beklediğini vurguladı.
“Yeni dünyanın sancılı dönemindeyiz”
Konuşmasında küresel krizlere de değinen Kurum, dünyanın kritik bir eşikte olduğunu ifade ederek,
“Yeni bir dünya doğuyor ve biz bu sürecin sancılarını yaşıyoruz. Ya bu kötü gidişata ‘dur’ diyeceğiz ya da sonuçlarına katlanacağız” dedi.
Çevre ve şehircilik vurgusu
Türkiye’nin çevre politikalarına da değinen Kurum, özellikle Sıfır Atık Projesi, dirençli şehirler ve yeniden inşa tecrübelerinin uluslararası alanda paylaşılacağını belirtti.
Savaş sonrası yeniden yapılanma süreçlerinde Türkiye’nin bilgi ve deneyimini diğer ülkelere aktarmaya hazır olduğunu ifade etti.
Enerji bağımsızlığı mesajı
Kurum ayrıca enerji alanında yaşanan küresel gelişmelere dikkat çekerek, her ülkenin kendi kendine yetebilen bir enerji kapasitesine sahip olması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin hedefinin;
- Enerjide bağımsız,
- Üretimde güçlü,
- Teknolojide kendi kendine yeten bir ülke olmak olduğunu belirtti.










