Avrupa Parlamentosu’ndan AB’ye Çağrı: “İsrail’e Karşı Acil Önlem Alınmalı”
Avrupa Parlamentosu'ndan 60’tan fazla milletvekili, Gazze’deki ağır insani krizi gerekçe göstererek AB dışişleri bakanlarının acilen toplanmasını ve İsrail’e yönelik somut yaptırımların uygulanmasını talep etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) çatısı altında görev yapan 60’tan fazla milletvekili, Avrupa Birliği’ne (AB) Gazze’deki insani durum ve İsrail’in müdahaleleri karşısında daha sert ve etkili adımlar atması çağrısında bulundu.
Belçikalı AP Milletvekili Marc Botenga, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, milletvekilleri olarak AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’a ortak bir mektup gönderdiklerini duyurdu.
“Avrupa’nın sessizliği suç ortaklığına dönüşüyor”
Gönderilen mektupta, Gazze’de devam eden insani krize, özellikle yardım dağıtım noktalarında Filistinli sivillere yönelik saldırılara dikkat çekildi. Milletvekilleri, bu saldırılar sonucu hayatını kaybeden 1.000’den fazla sivilin ardından AB’nin sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Mektupta, “Gazze’de çocuklar açlıktan hayatını kaybederken Avrupa’nın yalnızca zayıf açıklamalarla tepki göstermesi tarih önünde büyük bir sorumluluktur. Artık sessizliğe ve çifte standartlara son verilmelidir” ifadeleri kullanıldı.
Yaptırım ve ambargo çağrısı yapıldı
Milletvekilleri, Kaja Kallas’a hitaben yazdıkları mektupta, AB dışişleri bakanlarının acil toplantıya çağrılmasını, İsrail’e yönelik yaptırımların gündeme alınmasını ve Tel Aviv’le yürütülen silah ticaretine ambargo uygulanmasını talep etti.
Ayrıca Gazze İnsani Yardım Vakfı gibi bölgedeki sivil girişimlerin desteklenmesi gerektiği belirtilerek, “Harekete geçilmeyen her gün, Gazze’de bir başka çocuğun açlıktan ölmesine ya da bir ailenin yok olmasına neden olmaktadır” denildi.
AB'de fikir ayrılığı sürüyor
AB dışişleri bakanları 15 Temmuz'da yapılan toplantıda İsrail’e yönelik yaptırımları ele almış, ancak ortak bir karara varılamamıştı. İspanya, İrlanda ve Slovenya gibi ülkelerin yaptırım çağrıları, Almanya ve Avusturya’nın karşı çıkması nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.
Avrupalı milletvekillerinin son çıkışı, Gazze’deki insani trajediye karşı daha kararlı adımlar atılması yönündeki baskıyı bir kez daha gündeme taşıdı.