
MSB: 228 bin mayın imha edildi, 56 milyon metrekare alan temizlendi
Milli Savunma Bakanlığı, 2015 yılından bu yana yürütülen çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde 228 bin mayının imha edildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), insani amaçlı mayın temizleme faaliyetlerine ilişkin güncel verileri paylaştı. Yapılan açıklamada, 2015 yılından bu yana ülke genelinde yaklaşık 56 milyon metrekarelik alanın mayınlardan temizlendiği ve toplam 228 bin mayının imha edildiği bildirildi.
Türkiye’nin taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi kapsamında yürütülen çalışmaların, Milli Mayın Faaliyet Merkezi’nin (MAFAM) kurulmasıyla birlikte hız kazandığı ifade edildi. Bu süreçte, Birleşmiş Milletler’in “mayınsız dünya” hedefi doğrultusunda temizlik faaliyetlerinin yoğunlaştırıldığı belirtildi.
Türkiye’de anti personel mayınlarının ilk olarak 1956 yılında Suriye sınırında kullanılmaya başlandığı, 1990’lı yıllarda ise terörle mücadele kapsamında bazı bölgelerde yeniden döşendiği bilgisi paylaşıldı.
Yürütülen temizlik çalışmaları sayesinde, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların can güvenliğinin artırıldığı ve tarım ile hayvancılık faaliyetlerinin daha güvenli şekilde yapılabildiği vurgulandı. Ayrıca temizlenen alanların ekonomik ve sosyal hayata yeniden kazandırıldığı ifade edildi.
MAFAM koordinasyonunda sürdürülen çalışmalar kapsamında, mayın riski bulunan bölgelerde yaşayan vatandaşlara yönelik bilinçlendirme faaliyetlerinin de devam ettiği aktarıldı.









