
Depozitolu ambalajda yeni dönem: İade edilen her ambalaj için 1 TL ödenecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 Temmuz itibarıyla Türkiye genelinde uygulanacak Depozitosu Olan Ambalajlar sistemiyle vatandaşların iade ettikleri her DOA logolu içecek ambalajı için 1 TL teşvik bedeli alacağını açıkladı.

Türkiye’de geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları kapsamında yeni bir dönem başlıyor. 1 Temmuz itibarıyla ülke genelinde uygulanacak Depozitosu Olan Ambalajlar sistemiyle vatandaşlar, iade ettikleri her plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajı için 1 TL teşvik bedeli kazanacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, DOA logolu içecek ambalajları için uygulanacak teşvik bedelinin 1 TL olarak belirlendiğini açıkladı.
Teşvik bedeli dijital cüzdana aktarılacak
Yeni sistem kapsamında vatandaşlar, DOA logolu ambalajları sisteme kayıtlı iade noktalarına veya Depozito İade Makineleri’ne teslim ederek teşvik bedellerini alabilecek.
İade edilen her ambalaj için ödenecek 1 TL, kullanıcıların telefonlarına indirecekleri DOA mobil uygulamasındaki dijital cüzdanlarına aktarılacak.
Vatandaşlar biriken tutarları banka hesaplarına transfer edebilecek, ATM’lerden nakit olarak çekebilecek veya alışverişlerinde kullanabilecek.
25 milyar ambalajın geri dönüşüme kazandırılması hedefleniyor
Sıfır Atık Hareketi kapsamında hayata geçirilen uygulama, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Çevre Ajansı tarafından yürütülecek.
Sistemle birlikte içecek ambalajlarının doğaya karışmadan toplanması, geri dönüşüm zincirine dahil edilmesi ve yeniden ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.
Uygulama sayesinde her yıl yaklaşık 25 milyar ambalajın geri dönüşüme kazandırılması ve ekonomiye yıllık 30 milyar TL düzeyinde doğrudan katkı sağlanması hedefleniyor.
İşletmeler için kayıt zorunluluğu
1 Temmuz itibarıyla market zincirleri, süpermarketler, bakkallar, büfeler ile otel, restoran ve kafe işletmeleri iade noktası olarak hizmet verecek.
Depozitolu içecek satan işletmeler ile HOREKA işletmelerinin dbys.gov.tr üzerinden kayıt işlemlerini tamamlaması ve birlikte çalışacakları saha operatörünü belirlemesi gerekecek.
Bakan Kurum: Vatandaşımız kazanacak, çevremiz kazanacak, Türkiye kazanacak
Bakan Kurum, DOA sistemiyle Türkiye’de atık yönetiminde yeni bir seferberlik başlatıldığını belirtti.
Kurum, Sıfır Atık Hareketi ile çevre alanında önemli bir toplumsal dönüşüm süreci başlatıldığını ifade ederek, uygulamayla geri dönüşümün günlük hayatın doğal bir parçası haline getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Bakan Kurum, “1 Temmuz itibarıyla vatandaşlarımız, iade noktalarına teslim ettikleri her DOA logolu plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajı için 1 TL teşvik bedeli kazanacak. Vatandaşımız kazanacak, çevremiz kazanacak, Türkiye kazanacak.” dedi.








